
De vereniging B.K.T. vindt haar oorsprong in het Philips de Jongh-Ontspanningsfonds, wat in 1921 is opgericht door Dr. Anton Philips en zijn echtgenote Mevr. Anna de Jongh. Na het overlijden van Dr. Anton Philips in 1951, heeft Mevr. Philips de Jongh het initiatief genomen om oude ambachten en kunstvormen zoals o.a.
Kantklossen; schilderen; tekenen; stenen slijpen beeldhouwen; zilversmeden en ook de keramische technieken zoals draaien en handvormen voor het nageslacht te bewaren door middel van het geven van cursussen.
Deze cursussen werden georganiseerd door het Philips de Jongh-Ontspanningsfonds en werden gegeven in de voormalige Philips Bibliotheek aan de Mathildelaan te Eindhoven. Uit gegevens van het P.C.A. uit 1978 blijkt, dat door de eerstejaars cursisten veel aandacht werd besteed aan goed aanleren van de grondbeginselen van keramiek zoals het maken van een cilinder, bol en kubus.
De cursuskosten bedroegen toen Fl. 200,- voor 35 lessen; gedeeltelijk incl. materiaal. In die tijd waren er 6 lesgroepen met 3 professionele keramisten,te weten: de Hr. L. Manche, Mevr. P.A. Nagelkerke en Mevr. de Jong.
De cursussen waren destijds alleen bedoeld voor Philipswerknemers, later werden ze opengesteld voor iedereen. Omstreeks december 1980 zijn een aantal van deze cursussen omgezet naar zelfstandige verenigingen zoals de B.K.T.
